Friday, June 15, 2007

Maritim vs Agraria


Ha,ha, soalan ini sering kali saya terima daripada pelajar. Kadangkala saya rasa nak gelak sebab masih ada pelajar yang gagal memahami perkara yang semudah ini (maaf kalau saya terlalu memandang rendah keupayaan anda...maaf). Bahagian ini memang asas dalam pemahaman soalan sejarah dan soalan ini sebenarnya soalan percuma dalam SPM kalau soalan ini keluar tahun ini.

Perkara yang paling mudah untuk anda semua faham ialah agraria merujuk aspek pertanian. Cuba kaitkan semua perkara yang ada di hutan sebagai perkara utama dalam kerajaan agraria. Manakala maritim pula sudah pasti berkaitan dengan pantai dan lautan kerana maritim itu sendiri merujuk kelautan.

Kedua-dua kerajaan ini memang saling memerlukan antara mereka. Cuma persoalan yang paling penting ialah siapa yang paling memerlukan siapa? Ini mungkin sukar dijawab.

Hubungan kerajaan agraria dan maritim
Makanan – Kerajaan agraria membekalkan makanan kepada masyarakat bandar dan pedagang-pedagang asing yang berurusan dengannya.
Dagangan – Kerajaan agraria membekalkan hasil hutan untuk diperdagangkan oleh kerajaan maritim ke tempat lain.
Tukaran barang – Kerajaan maritim telah membawa masuk pelbagai jenis barangan untuk ditukarkan dengan kerajaan agraria yang memang memerlukan barangan itu.
Peluang berubah – Kerajaan agraria berpeluang berubah menjadi kerajaan maritim dalam satu jangka masa, contohnya Kerajaan Funan

2 comments:

li li kecik said...

terangkan kerajaan melayu tu yang mana ?? maritim dan agraria atau kesultanan melaka , kedah , johor ???

li li kecik said...

terangkan kerajaan melayu tu yang mana ?? maritim dan agraria atau kesultanan melaka , kedah , johor ???