Sunday, July 29, 2007

Kuasa Agong begitu banyak...satu renungan


Kuasa Yang di-Pertuan Agong memang banyak dan soalan ini pada pandangan saya memang penting untuk SPM 2007. Pertama Agong merupakan ketua negara iaitu baginda mengetuai badan perundangan, badan pemerintah dan kehakiman. Baginda juga mampu memperkenakan undang-undang. Bagindajuga boleh membubarkan atau memanggil mesyuarat Parlimen.

Baginda ketua tertinggi angkatan tentera. Selain itu, baginda boleh mengampunkan atau menangguhkan sesuatu hukuman yang dibicarakan oleh Mahkamah Tentera.

Begitu juga baginda mempunyai kuasa untuk menjaga dan memelihara kedudukan han hak-hak istimewa orang melayu. Baginda juga ketua agama islam bagi negeri-negeri Pulau Pinang, Melaka, Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan selain negri baginda.

Usah lupa bahawa baginda boleh melantik perdana menteri mengikut budi bicaranya dan melucut atau melantik jemaah menteri. Baginda juga boleh melantik pengerusi dan timbalan pengerusi suruhanjaya perkhidmatan awam selain peguam negara dan ketua audit negara. Malahan, semua duta-duta dilantik oleh baginda juga.

Jadi, memang Agong kita mempunyai kuasa yang banyak walaupun kita seolah-olah melihat baginda tiada kuasa sekali pandang.

No comments: