Saturday, July 21, 2007

Peranan Malaysia dalam Komanwel


Soalan SPM tentang Komanwel mungkin agak jarang keluar tetapi bahagian ini memang berkaitan dengan negara kita. Bukan sahaja kita menjadi anggotanya tetapi sejarahnya turut berkait rapat dengan negara kita. Jadi cuba kita kaji ciri-ciri Komanwel:

Pertubuhan ini tidak mempunyai perlembagaan yang bertulis. Selain itu bahasa Inggeris digunakan dalam hubungan antara negara-negara anggota. Raja British (Permaisuri) menjadi ketua pertubuhan ini selain menjadi lambang perpaduan pertubuhan. Sistem pentadbiran dan kehakiman negara anggota berasaskan sistem British. Malah, ciri yang paling ketara ialah semua negara anggota pernah menjadi tanah jajahan British.

British menubuhkan Komanwel atas beberapa faktor iaitu:

Kepentingan sosial yang melibatkan Sukan Komanwel bagi memupuk hubungan persahabatan antara anggota. Pemberian biasiswa yang melibatkan pelajar miskin untuk belajar di universiti negara-negara anggota.

Kepentingan Pertahanan juga penting kerana ketika itu Malaysia sedang menghadapi masalah dengan Indonesia. Perjanjian Pertahanan telah dibuat antara Malaysia, Britain, Australia, New Zealand dan Singapura yang menyaksikan semua negara terbabit bebas membuat keputusan untuk membantu atau tidak jika sesebuah negara anggota diancam oleh kuasa lain.

Kepentingan ekonomi juga jelas kerana Rancangan Colombo menyaksikan negara-negara maju membantu memajukan negara-negara anggota yang miskin. Begitu juga penubuhan Pertubuhan Blok Sterling yang menjadi tabung bagi negara-negara anggota untuk mengasaskan nilai mata wang mereka dengan mata wang British.

Peranan Malaysia dalam Komanwel? Memang banyak. Antaranya menjadi tuan rumah mesyuarat Ketua-ketua Kerajaan Komanwel (CHOGM). Malaysia juga aktif menimbulkan isu-isu antarabangsa seperti Isu alam sekitar melalui Deklarasi Langkawi, hak-hak asasi manusia dan penentangan dasar Apartheid.

3 comments:

naziera1004 said...

boleh tak nak tahu komanwel ditubuhkan hasil idea siapa?..

Ryan Paul said...

This blog is very useful......Thx a lot

Safinah Harun said...

diasaskan oleh Queen Elizabeth