Friday, July 20, 2007

Sistem Kerah vs Serah


Soalan ini pernah keluar dalam peperiksaan SPM tetapi sudah lama. Jadi,apabila ada pelajar saya bertanyakan soalan ini minda saya melayang jauh untuk mengingati semula soalan itu. Menarik.


Dalam sistem feudal , tanggungjawab rakyat kepada pembesar agak jelas. Pertama ialah Sistem Serah iaitu rakyat menyerahkan sebahagian hasil tanaman mereka kepada pembesar sebagai balasan membenarkan mereka menggunakan tanah pembesar itu. Jumlah yang harus diserahkan pula bergantung kepada pendapatan yang diterima dalam musim itu.

Manakala Sistem Kerah pula menekankan keperluan rakyat memberikan tenaga untuk membuat sesuatu kerja yang berat untuk pemerintah seperti membina jambatan,kubu pertahanan dan jalan raya. Sistem ini melambangkan kesetiaan rakyat kerana tugas mereka ini tidak dikenakan bayaran gaji.

Dalam masa yang sama tanah dianggap dimiliki oleh raja. Rakyat hanya bekerja di tanah itu. Sempadan antara daerah atau kuasa pembesar pula ditentukan oleh sungai atau anak sungai yang melalui tanah tertentu. Ada juga tanah yang dianugerahkan kepada pembesar kerana jasa-jasa atau sebab-sebab tertentu.

Pelajar juga usah lupa bahawa hasil hutan terutama di Terengganu menjadi milik pembesar. Rakyat yang mengutip hasil hutan itu hanya menjualkannya kepada pembesar berdasarkan harga yang telah ditentukan dahulu.

1 comment:

yee yaw said...

terima kasih ma cikgu azman
expert dalam sejarah!!!